Een bijzondere vorm van Aquasport is Aqua-jogging. Eigenlijk betekent het lopen in diep water. Een activiteit die enkele jaren geleden haast nog niet bekend was in ons land, maar waar nu heel Nederland voor warm loopt.
Voor Aqua-jogging heb je een Wet Belt nodig. Dat is een soort riem om je middel, die bestaat uit licht materiaal met een groot drijfvermogen. Daardoor blijf je zonder moeite rechtop in het water dobberen en kun je een wandeling of looppasje in het water maken. Het is even wennen maar dan ………, dan lukt het!
In diep water kun je alle spieren trainen door een reeks van speciale oefeningen voor benen, armen, romp en combinaties daarvan. Kortweg BARC-oefeningen genoemd.
Ze kunnen worden uitgevoerd met en zonder materialen, door materialen te gebruiken wordt de weerstand vergroot. De oefeningen worden daardoor aanzienlijk verzwaard.
Voor mensen die willen afslanken is aqua-jogging ook een uitstekende activiteit. Het calorieverbruik is 40% hoger dan bij vergelijkbare oefeningen buiten het water.
Aqua-jogging kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie.
Behalve zwemliefhebbers maken steeds meer beoefenaars van andere sporten, zoals bijvoorbeeld atleten en voetballers, gebruik van deze bijzondere vorm van lichaamsoefening. Hetzij als aanvullende training, hetzij als revalidatie.
De lesindeling
Warming – up
Opwarmen van het lichaam d.m.v. deepwater-runningsvormen als voorbereiding.
Kern
BARC plus loopprogramma. De bedoeling is het handhaven, liefst verbeteren van het “aeroob” uithoudingsvermogen om er ook in het dagelijkse leven van te profiteren.
Cooling down
Behoudens uitzonderingen behoort een oefenprogramma niet abrupt te eindigen. Het doel is een geleidelijke afbouw van lichamelijke activiteiten. Hierdoor verloopt de verwijdering van afvalstoffen beter en sneller en wordt spierstijfheid voorkomen.
Aqua-jogging en conditie
Wanneer bij een geringe inspanning snel vermoeidheid optreedt, is er meestal sprake van een slechte conditie. Dit kun je verbeteren door meer en vooral gevarieerd te bewegen. Minimaal 2 keer per week, minstens 20 minuten.
Het is belangrijk te weten hoe snel of hoe langzaam oefeningen moeten worden uitgevoerd. Wie te langzaam oefent, wordt onderbelast en bereikt geen effect voor hart, bloedvaten en longen. Wie te snel oefent wordt overbelast, raakt snel uitgeput en voelt zich niet prettig.
In de lessen wordt hier uitgebreid op ingegaan.
Kosten | bezit van Aquasport kaart |
Lesduur | 30 minuten |
Wanneer | Maandagochtend van 9:00 – 9:30 uur |
Opgave | NIET NODIG !!! |